Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.animo.to-kiedys.pila.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.caeteris.to-kiedys.pila.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.consensus.to-kiedys.pila.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Cedro_del_Himalaya Baby_It's_Over Campeonato_de_España_de_balonmano_de_Primera_División_1957-58 Camisas_Plateadas Cafeconf Briza_anceps Campeonato_mundial_de_atletismo_de_1993 Callispa_bicoloripes Campeonato_Europeo_de_Gimnasia_Rítmica_de_2009 Bipalium_kewense Catolicos_Romanos Centenariazo Butilformal Basílica_y_Convento_de_San_Pedro Campeonato_Europeo_de_Tiro_al_Plato_de_2008 Cesar_Caceres_Cañete Casa_de_los_Señores_Garcia_Germán Castilblanco_de_los_Arroyos_(Sevilla) Cardo_(Roma) Cactus_triangularis_ssp._aphyllus Central_de_Capdella Bar_le_duc C_C_M_A Cassia_limensis Benetússer_Benetúser Barrelfish Batalla_del_Lico Bourberain Batalla_de_los_Corrales Betún_de_Judea. Caballo_doméstico Bandera_de_Nava Biopiribol Batalla_de_val_ès-dunes Cantón_Cevallos Catedral_de_Nuestra_Senora_de_la_Huerta_de_Tarazona Campeonato_Europeo_de_Voleibol_Masculino_de_2007 Boadella_del_ampurdan Bucey_les-Gy Benoni Canal_plus Blue_Island Batalla_de_Zapotepec Batalla_de_Matasiete C.U.B.A. Carta_a_una_nación_cristiana Bartolomé_Bennassar Bjork_Gudmundsdottir_&_Trío_Gudmundur_Ingólfssonar Campeonato_Uruguayo_de_Fútbol_2005 Catedral_de_la_Inmaculada_Concepcion_de_Matehuala Catedral_de_cuernavaca Caldereta_de_cordero Challenger_de_Lima_2013 Boyaca_(estacion) Botón_de_ancla_(película)

html map