Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Yubitsume Cine_de_Polonia Comunismo_español Zambo_Cavero Will_Ferrell Wojtaszek Absalon_Castellanos_Domínguez Chilean_Institute_of_Reproductive_Medicine Cheyenne_(Oklahoma) Cheiridopsis_pressa Agustina_Bessa_Luis Valjunquera_(Teruel) Chief_Risk_Officer Wuisse Aeropuerto_Internacional_de_Sao_Paulo-Guarulhos Cnn_com Zoldo_Alto Conchais Aajeperenra-Thutmose Aldo_Cavalli Yoleos Washington_DC. Charles_de_la_Condamine Chiché_(Deux_Sevres) Clematis_indivisa Alain_Métayer ARM_Cuauhtémoc_(BE-01) Adairville_(Kentucky) Acer_laetum_var._truncatum Charles_Jacobus Violet_Hill Clederson_Cesar_de_Souza Zotes_del_Páramo_(Leon) Vedado_de_Torrente Villiersfaux Albert_Mundodisco Yamaha_V9938 Agarthi Xiphagrostis Consejo_General_del_País_Vasco Wang_Yi_Ch'eng Colydiopeltis_burckhardti Constitución_(ciencia_política) Comisión_de_Ferrocarriles_de_Texas Virgen_de_Vladimir Aegus_kinabalensis Christine_of_the_hungry_heart Adolfo_Frias_Beltran Abrigo_de_trechacueva Viernes_Negro_(Estados_Unidos) Vipiteno Cissus_antarctica_var._pubescens Ychoux Clava Abierto_de_francia_2007_individuales_femeninas

html map