Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Concierto_Straßburg Comité Aecio_(Gazzaniga) Combretum_suluense Aegilemma XLVI_Legislatura_del_Congreso_de_la_Union_de_Mexico Conde_de_la_Romera Chiquita_Costenla Club_Inti_Gas_Deportes_Ayacucho Coffeaceae Aeropuerto_Internacional_McCarran Clube_Náutico_Capibaribe Chthoneis_fucatus Chitry_les-Mines Cianófitos Aeropuerto_de_Nevşehir_Kapadokya Venus_paleolitica Zosterops_salvadorii Condado_de_Douglas Chuña_Huasi Condado_de_Currituck_(Carolina_del_Norte) Albano_di_Lucania Conjura_de_Amboise Vasily_Zavoyko Aegus_comes Chédigny Adriana_Pena Ciclo_(geografía) Agustín_Edwards_Budge Alamos_(municipio) Zephyranthes_cardinalis Adenostyles_petasites_subsp_hybrida Adipe_leucorhoda Columbia_Generating_Station Zollikoferia_elquiensis Vachères-en-Quint Virus_de_la_peste_de_pequeños_rumiantes Yaya_DaCosta Chistay Conde_Ruiz_de_Castilla Visi Waldorf-Astoria Ciudad_de_Tumen Colegio_Universitario_Comunitario_de_Laredo Common_Lisp_Object_System Acquaviva_delle_Fonti ARCOS-1 Condado_de_webb Colchar Yamád-Agni Chatel_Saint-Germain Clase_1 Concord_(condado_de_Essex,_Vermont) Alberto_Berasategui Club_Deportivo_Unión_Bellavista

html map