Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Marta_Lucía_Ramirez Green_Room Primera_Guerra_Zhili-Fengtian Marcos_Senna Region_natural_Lago_de_Maracaibo Principio_de_Eckmann_Hilton Mi_super_ex-novia Mentha_latifolia Real_Club_Nautico_de_El_Puerto_de_Santa_Maria Los_Morales_(Argentina) Puente_romano_de_Velilla Medicina_tradicional_india Gotha_go_145 Mandragora_(película) Preslav Luis_calderito Mike_McGee Principio_de_doble_efecto Graeme_Le_Saux Marlan Maya_guatemalteco Mijaíl_de_Chernigov Gonzalo_Diaz_de_Pineda Premio_Grammy_por_Álbum_del_Ano Lullabies_to_Paralyze Primaria_Democrata_de_Montana,_2008 Marcelo_Savignone Pseudopeptidoglicano Los_demonios_de_la_noche Grey_Rock Mahmoud_Asgari Merseguera Los_tres_Garrideb Receptor_metabotropico_de_glutamato Rawd_al-Mitar Matilde_Pacheco_de_Batlle_y_Ordóñez Llanos_de_Apan Rafael_Barbero Maria_Bolivar Maria_Auxiliadora_Delgado Maquicillo MPEG Ramal_F2_del_Ferrocarril_Belgrano Maria_Burguès Quebrada_Sebucán Mijaíl_Gétmanov Metal_Gods_-_Tributo_a_Judas_Priest Pétrea Primera_batalla_de_Tabasco Microrregion_de_Teofilo_Otoni Manerbe Macrodon_mordax Micheál_O_Cleirigh Manuel_Garcia_de_Quevedo_y_de_Mier_y_Villegas Ramon_Barnils_i_Folguera

html map