Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Gymnocalycium_bicolor Monasterio_de_Santa_María_la_Real_(Obona) Gymnopentzia_bifurcata Hotan_County Hospital_de_la_Caridad_(Madrid) Avraham_Cohen Arzobispo_de_Santiago_de_Chile Andrães Mundial_de_Fútbol_Francia_'98 Argyrodendron_petersii Misil_penguin Hemispheres Mokhtar_Belmokhtar Antoon_Jozef_Witteryck Historia_de_Pripiat IAI_Searcher Moembris Astillero_Gdańsk Guildhall_(Vermont) Ayamonte_Club_de_Fútbol Homero_Cárdenas_Guillén Armando_Segato Monasterio_de_Sant_Joan_les_Fonts Atharvan_veda Haworthia_fasciata_var._subconfluens Mixandra Antonio_Lopez_Gomez Argythamnia_stahlii Anamiopteryx_tuberculata Misión_jesuítica_de_San_Ignacio_Miní Archipiélago_de_Ano_Nuevo Ano_227 Aubigny_au-bac Artful_Dodger Autos_Moda_y_Rock_and_Roll Guillermo_Lana Animacion_tradicional Angel_Duque Anorak Anh._25 Guillermo_Canedo_de_la_Bárcena Huracan Arquidiócesis_de_Ciudad_Bolívar Monticello_(Utah) Mitología_navaja Modo_tecnico_1 Hora_de_Malvinas Atletismo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Atenas_2004_-_Decatlon_masculino Archivo_Iberoamericano_de_Cetrería Husain_ibn_Ali Aphthona_thailandensis Mixtecas Moreilles Andy_Rourke Areca_nigra

html map