Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Havok_(banda) Herbes_de_Provence Gótico_americano Grupo_de_Empresas_Cardoen Gulf_Hills_(Misisipi) H._NAOTO Hornillos_de_Cameros_(La_Rioja) Hänsel_y_Gretel Aurora_Tower Hermandad_de_Costaleros_del_Santisimo_Cristo_de_la_Pasion_(Úbeda) Asteazu Andiroba Apófisis_cigomática_(hueso_temporal) Misil_Contracarro_SPIKE Moquin-Tandon Annette_Schavan Moschkowitzia Aquila_audax Arrayhan_cultivado Audífonos Misioneros_de_Cristo_para_la_Iglesia_Universal Hommo_Zapping Hone_Onna Hydrocarbonos_aromaticos_policiclicos Icíar Aspidolopha_medogensis Guerra_guaranitica Henri_de_Saint_Simon Anales_de_Fulda Huphina Hazteoir_org Apeadero_de_Bebedouro Antonio_Carrillo_Flores High_School_Musical_(banda_sonora) Apologia_de_Aristides Aralia_racemosa_forma_foliosa Hospital_Ramon_Santamarina Misil_IDAS Monte_Córdova Gustloff Guerra_de_Sucesion_austriaca Arquidiócesis_de_Quito Anos_1230_a._C. Arenal_(Bolívar) Ano_2012 Andrei_Túpolev Gustavo_Vera Andrés_Tupac_Amaru Muangthong_United_FC Asociación_de_Empleados_Bancarios_del_Uruguay_(Sede) Hermanos,_cantaré,_cantarás Minnesota_Twins Movimiento_Bastion_Revolucionario_200_4-F Ano_1856 Henry_Desmarest

html map