Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Bernard Casteicão Canadilla Bahia_de_Samborombon Buenas_noches,_Sabina Bolton_Wanderers_Football_Club Bibbiano Barbastrino Bandera_de_allande Calomicrus_millingeni Campeonato_mundial_de_fútbol_sala_de_la_FIFA Biscutella_valentina_var._montenegrina Callispa_elegans Canete_(Peru) Años_1040_a.C. BD-17_63 Cerro_del_Mar Calligra_Flow Carnavales_de_Aguilas Castellano_puertorriqueño Carmen_barberis Cantón_de_Saint_Hilaire Boul Central_nuclear_de_Limerick Bibiano_Fernandez_Osorio Carneias Brycon_nattereri Caso_Nicaragua_contra_Estados_Unidos Central_European_University Carex_austriaca Chapeltique Batallas_de_Kosovo Calle_34–Estacion_Penn_(linea_de_la_8ª_Avenida) Campylopterus_largipennis Belutta_peduncularis Bahía_de_Kolyma Badariense CORDIC Basílica_de_santa_maria_delle_vigne Barrios_de_la_ciudad_de_cúcuta Barra_de_compás Casa_de_Luxemburgo Brueil-en-Vexin Capelle_lès_Hesdin Buñuel_y_la_mesa_del_Rey_Salomón Buenos_días,_América_(programa_de_television) Carcheto_Brustico Bréhain_la_Ville Balance_contable COMREFAS Bielorrusia_en_el_Festival_de_la_Cancion_de_Eurovision_2010 Castillo_de_Esponellá Bellou_le-trichard Cantón_de_Pont_Sainte_Maxence Carlos_Ruesga

html map