Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Arbo Artusi Anchorage_(Kentucky) Antiglobalización Arrondissement_de_Carpentras Anahuac_(Texas) Himitsu_no_Akko_chan Asmir_Begovic Arboreto_Stony_Brook_Millstone_Watershed Heath_Braxton Asociacion_Nacional_Ornitologica_de_Cuba Asotel Hippopsini Ann_Miller Archipielago_de_Chonos Andrés_Avelino_Aramburu_Salinas Henri_Rinck Apollo_et_hyacinthus Gurgesiella Mom Heritage_Hills_(Nueva_York) Guardia_Mitre Gymnodanio_strigatus Molines-en-Queyras Himiarita Andrea_Sacco Moneda_nacional Anomalia_verdadera Montsauche-les-Settons Heroina_isonycterina Annona_diversifolia Anton_Lans Mitobates_triangulus Molinar Groovy Anthony_Fokker Honore_de_balzac Hingham_(Massachusetts) Henry_Holland_3_Duque_de_Exeter Mitología_de_Gales I_Still_Know_What_You_Did_Last_Summer Mitriaca Apterigotas Armaldo_Forlani Humberto_Sierra Haydée_Balza Guillermo_Enriquez_Simoni Antihistamínica Asociación_de_Fútbol_de_Bahamas Halothamnus_somalensis Iconografía_musical Moises_(profeta) Harry_Potter_Libro_Siete Anhinga Aurelia_Bisú

html map