Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Panthera_leo_europaea Pedro_Ibarra_Ruiz Petromarula_pinnata_f._oxyloba Namdrik Palleau Método_de_componentes_simétricos Neoseiulus PZL_Mielec_M28_Skytruck Pimpléides Pequeño_Lago_de_los_Esclavos Museo_Nacional_Afgano Nicolás_Medina Pleasures_Of_The_Flesh Museu_de_Arte_de_Sao_Paulo Numero_cuantico_secundario PR:WC Nkana_Football_Club Musica_para_embrollar_(Huye_de_mí) Pine_Grove_Mills_(Pensilvania) ORP_Gen_K_Pułaski_(272) Museo_de_la_Ceramica_(Alcora) Niágara_(Nueva_York) Ojiblanco_de_cresta Neoterópodo Pertinax Partido_Socialdemócrata_de_Kirguistán Oruga_geometra Pontailler_sur_Saone Neoraimondia_macrostibas_var._gigantea Paridea_yunnana PDP-11_20 Pavel_Chujrai O_lobo_de_Meira Nueva_Capital_Federal Persicaria_hydropiper_var_vulgaris Photoshop Ocejo Plaza_de_churubusco O_D_E._P._A. Neurofibrae_preganglionicae Patanjala Oak_Brook Oleg_Blojín Parishella Ocimum_lanceolatum Parque_Nacional_Taunton Míster_Gay_Europa Palacio_Viejo_de_la_Reina_María_Cristina_de_Borbón Parque_natural_de_Fuentes_Carrionas_y_Fuente_Cobre-Montaña_Palentina Playa_de_Covas Peugeot_205_T16 Partido_Comunista_de_Euskadi Natalia_Duco Neacomys_de_Guyana Pernettya_philippii

html map