Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Laminio Jose_Zalaquett_Daher Juayúa José_María_Hernández_Garnica John_Bauergymnaset José_Eugenio_Soriano_García Jaime_Rodriguez_Z. Le_Poët_Sigillat John_Pajoy Leadhillita Kepler-20 Josep_Maria_Tamburini Kstovo Ligamento_ancho_del_útero Laboratorio_Brookhaven Leonel_Reyes La_Vestale Justicia_adhatoda José_Luis_Bustamante_y_Rivero Limianos_de_Sanabria Jean_Pierre_Andrevon Lake_Katrine_(Nueva_York) La_aldea_silao_guanajuato Las_Cañas_(Cerro_Largo) Jagdpanzer_IV Jose_Cendón Jatiel Juan_de_Lanuza_y_de_Oms Kof_94 Las_Arenas_(Guecho) Lennox_Lewis José_Cafasso Jacobo_Hermita_Clerk Jose_Maria_Pinilla_Fábrega Laguna_San_José José_Maria_de_la_Torre_Martín La_Ultima_Cena_(Dali) Ley_de_Moore Jerónimo_de_Sosa Lionización La_nación_por_construir Lapel_(Indiana) Jose_Joaquin_Vicuña Jose_Ruiz_Sanchez La_gran_persecusion_en_locomotora Isabel_Clara_Eugenia Jeanne_Sauvé José_Zalaquett_Daher Kenia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Tokio_1964 Kimera_(cantante) Joseph_Gallieni Lagwagon Jose_de_la_Riva_Aguero_y_Osma Irínovka Kashimashi

html map