Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.monachum.do-teatr.bedzin.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.pheugon.do-teatr.bedzin.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.tollit.do-teatr.bedzin.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Traduccion_del_Nuevo_Mundo Tractor_Sazi_FC Tenis_en_los_Juegos_Sudamericanos_2010_-_Dobles_femeninos Torneo_sub_20_1964_Concacaf Scappini The_Sonny_Side_of_Cher TCP_IP Terremoto_de_Kamchatka_de_1923 Solanum_aculeastrum_var_parceaculeatrum Tesoreria_General_de_la_República The_Sun_Is_Burning Serie_A_(Italia)_1960/61 Spread_(pelicula) Sasha_(album) Sesgo_de_confirmacion Son_jalisciense Sillago_intermedius Suzu_Fujibayashi Stenotarsus_peguensis Tonalleque Shawnee_Mission_School_District Sidi_Bou_Said_(gobernacion) The_Stranger Subsecretaria_de_Desarrollo_Regional_y_Administrativo_de_Chile Tabare_Arapí Steven_Grant_Rogers Solovey Taxonomía_y_biodiversidad Totani_Kōji Smaragdina_uyguni Sebastian_Karlsson Torneo_Clasificatorio_Europeo_de_Voleibol_Femenino_Sub-20_de_2011 Siracussa_(Sicilia) Trasvase_Jucar-Vinalopó Tim_Legler Símbolos_cooperativistas The_Musical_Times_and_Singing_Class_Circular Stagmatoptera_abdominalis Sir_Frederick_Ashton Sentimientos_ajenos_(desambiguación) Serrasalmus_elongatus Seleccion_de_futbol_de_Perú Synetocephalus_monorhabdus Thongdrel Sociedad_Deportiva_Partizan Tractema_monophyllos Shannan Thomas_Pelham-Holles,_I_duque_de_Newcastle-upon-Tyne Sulcusuchus Tolokonnikova Territorio_Nacional_de_Neuquen Torrejón_de_la_calzada Selecta Svetlana_Gannushkina Stamford_Bridge_(estadio)

html map