Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Gerardo_A._Salazar_Chavez Resurrexion Murcielago_ratonero_forestal René_Just_Abbé_Haüy Fred_Adra Universidad_de_Mendoza Tren_de_alta_velocidad_Núremberg_Ingolstadt_Múnich Municipio_de_Ingalls Richard_J_Gatling Utricularia_mixta Fray_Luis_Beltran_(Río_Negro) Resistance:_Fall_of_Man Municipio_de_Big_Stone Gian_Carlo_Di_Martino_Tarquinio Trifolium_arvense_subsp._gracile Reina_Paola_de_Bélgica GPCW_SUPER-X_Monster_Championship Museo_Arqueologico_Provincial_de_Malaga SKSA Revisionismo_del_Holocausto Galena_Park_(Texas) Rio_Cère Gaski_(condado_de_Ciechanów) Ránking_Elo_del_fútbol_mundial Friedrich_Miescher Municipio_de_Ivanhoe_(Dakota_del_Norte) Resaka Ricinus_scaber Roca_orgánica Geografía_de_Sudáfrica Rineloricaria_aequalicuspis Inhumano Givrycourt S_caja Municipio_de_Bethel_(condado_de_Armstrong,_Pensilvania) Retamera Universidad_agrícola Reino_merovingio Muro_de_Alcoy Fun'ya_no_Watamaro VLR_110 UNABOM Galegos_(Penafiel) Ronnie_Arneill Ruescas Inc._(revista) Roppenheim Fray_bartolomeo Giovanni_Bizelli Roldan_Rodríguez Fábio_Junior Rob_Hume U_101 Reno_(ciudad) Ribamontan

html map