Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Alamo_Dakota_del_Norte Agustin_Villanueva Zaragoza_(municipio,_Coahuila) Xalo-Jalón Yulin_(Guangxi) Colegio_de_Doncellas_Nobles Aeropuerto_de_Ouagadougou Alberto_Quintanilla_del_Mar XELA_AM Abel_Zerda AS_Trenčín Vilamarin Vieja_bifasciata Zeta_Leporis Adrian_Mierzejewski Aeropuerto_de_Anádyr-Úgolny Circuito_magnetico Akron,_Ohio Chica_Fábrica Collège_de_France Aaron_Swartz Zombie_(cancion) Cine_pornográfico_en_Espana Conisturgis Zsolna Voz_de_Fuego Zviad Ciceó Cirilo_de_Jerusalen Acta_de_Unión_(1652) Yuli_Jaritón Zashiki_warashi Velez_Rubio_(Almería) Chin'en Alción_pechiazul AOC_Moulis-en-Medoc Aeropuerto_Internacional_de_la_Region_de_Murcia Volován_(reposteria) Convalaria Club_Central_Córdoba_(Santiago_del_Estero) Ahmad_Tejan_Kabbah ASPM Composición_grafica Chifon Circulo_polar_antartico Abanderados_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Pekin_2008 Wacław_Sierpinski Action_comics Conurbación_de_Manta Comarca_de_los_Alcores Yugoslavia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Seúl_1988 Aaa_world_heavyweight_championship WhatsAPP Verbum_Dei Zinnia_pumila

html map