Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://mfashion.pl/agnieszka-stepyra-nissiax83-o-kosmetykach-i-swoim-weganizmie/ Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://mfashion.pl/zaadoptuj-faceta-kontrowersyjny-portal-randkowy/ wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://mfashion.pl/co-lubi-weronika-zalazinska/ spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Signo_ortográfico Selección_de_básquetbol_de_Venezuela Sirena_(telenovela) Steno_(director_de_cine) Sistema_penitenciario_de_crofton Televía Tango_feroz_la_leyenda_de_Tanguito Tompkins_Square_Park The_Hour_of_Death The_Empty_Child Telmo_Vargas Septiembre_de_1967 Shea_Whigham Taphozous_georgianus Siglos_Oscuros Sussex_(Wisconsin) Señal_de_Pare Torre_del_Club_Alemán Strange_Attraction Sobre_héroes_y_tumbas Tabare_Ramon_Vazquez_Rosas Slesvig_Holstein_Sonderburg-Glucksburg Sacrificios_humanos_en_la_América_prehispánica San_Germán_(San_Germán,_Puerto_Rico) Tentación_de_Santo_Tomas_de_Aquino Tratados_de_Aquisgran Sean_O'Casey Sistema_decimal Santiago_(Puerto_Rico) Selección_de_baloncesto_de_Yugoslavia Transportes_ferroviarios_de_Madrid Stephen_Carr Stephanolepis_cirrhifer Sinfonia_nº_6_(Mahler) San_Félix_(isla) Saboyá Santa_Bárbara_(desambiguación) Thaumasiodes_eurymitra Tomás_Legido_Sánchez Tragedia_de_Lockerbie Susana_Decibe TV_Land Selección_femenina_de_voleibol_de_Venezuela Tramontana Shanghai_United Taiwán_(pais) Sumario_sangriento_de_la_pequena_Estefanía Tascı Swim_up Santiago_Idigoras Santa_Rosa_de_Viterbo_(São_Paulo) Selvas_humedas SwA Santiago_López_Vazquez Sindrome_Gerstmann_Straussler-Scheinker

html map